Orchestra Simfonică a Filarmonicii

Orchestra Simfonică a Filarmonicii

ROU

Guvernată de spiritul marelui compozitor român Paul Constantinescu, orchestra simfonică a Filarmonicii din Ploiești a continuat să evolueze constant de-a lungul anilor. Orchestra simfonică este formată din 82 de muzicieni talentaţi, preocupaţi în permananţă cu îmbunătăţirea lor, capabili să abordeze cu succes orice tip de repertoriu, din toate etapele istoriei muzicale, un repertoriu vast, complex, extrem de variat și atractiv.
Evoluţia uimitoare a orchestrei simfonice a fost îmbunătăţită de personalitatea artistică a maestrului Ion Baciu, primul dirijor permanent, apoi de mari dirijori precum Mircea Basarab, Ludovic Bacs, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Cristian Brâncuși, Emanuel Elenescu, Ovidiu Bălan, Petre Sbârcea, Paul Popescu, Pietro Argento, Woss Kurt, Walter Horst, Ilarion Ionescu Galaţi etc. și soliști de clasă mondială precum: Ion Voicu, Ștefan Gheorghiu, Ștefan Ruha, Daniel Podlovski, Ludovic Spiess, Silvia Voinea, Arta Florescu, Pavel Kogan, Aldo Ciccolini, Nina Cogan etc.
În prezent, orchestra simfonică a Filarmonicii “Paul Constantinescu” se bucură în spectacolele ei de un succes extraordinar, fie pe scena sălii de concerte “Ion Baciu”, într-un spaţiu neconvenţional sau la un festival unde participă ca oaspeţi sau fiind chiar gazdele.
Dirijorul permanent al orchestrei simfonice este maestrul Radu Postăvaru, sub bagheta căruia artiștii din Ploiești au susţinut concerte de mare valoare profesională. Soliștii orchestrei simfonice sunt: violonistul Gabriel Croitoru, unul dintre cei mai buni violoniști români din toate timpurile, care cânta la faimoasa vioară Guarneri – “Catedrala”, și pianista Ioana Maria Lupașcu.
Colaborarea orchestrei simfonice cu renumiţi conducători și soliști, care sunt prezenţi pe marile scene ale lumii, laureaţi la concursuri internaţionale, reprezintă o preocupare majoră și continuă a managementului acestei instituţii de cultură; în acest fel, importante nume ale muzicii clasice din întreaga lume au interpretat pe scena Filarmonicii “Paul Constantinescu”: pianistul Josu de Solaun, violonistul Ștefan Tarara, violonistul Răzvan Stoica, violoncelistul Rodin Moldovan, violoniștii Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, Bogdan Zvorișteanu, Liviu Prunaru, Remus Azoiţei, Vlad Hîrlav Maistorovici, pianiștii Daniel Goiţi, Eduard Kunz, Horia Maxim, Horia Mihail, Csiky Bodizsar, Alina Bercu, dirijori precum Walter Hilgers, care de asemenea deţine și titlul Director Artistic Onorific al Filarmonicii din Ploiești, Horia Andreescu, Jin Wang, Tiberiu Soare, Vlad Vizireanu etc.
Orchestra simfonică a Filarmonicii Ploiesti promovează cu mândrie munca marelui compozitor român Paul Constantinescu și muzica românească în general, adesea punând în scenă lucrări din istoria muzicii românești, lucrări ce ne definesc și ne menţin identitatea intactă. În plus, în anul 2019, Filarmonica “Paul Constantinescu” organizează prima ediţie a Concursului Internaţional de Dirijat ce poartă același nume, cu principalul scop de a promova munca marelui compozitor al Ploieștiului, un om cu o imensă valoare culturală. O importanţă deosebită este acordată organizării de concerte și acţiuni educative, în special concentrate pe cultivarea gustului pentru muzica cultă la copiii care nu studiază în școli specializate, și pentru interpreţi tineri, dirijori, artiști la începutul carierei, Filarmonica a început câteva proiecte pentru a-i încuraja și promova, asigurând un schimb natural de generaţii din ce în ce mai pregătite pentru scenă.
Orchestra simfonică oferă concerte în străinătate în fiecare an în turneele organizate în Italia, Franţa, Germania, Grecia etc., participă la emisiuni TV și la evenimente private. Orchestra simfonică a Filarmonicii “Paul Constantinescu” va înregistra multe DVD-uri și CD-uri cu cele mai importante concerte simfonice în propriul studio, cu echipament de ultimă generaţie.
Toate aceste aspecte, împreună cu managementul și preocupările artiștilor pentru evenimente notabile și noutate contribuie la ascensiunea continuă a Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești.