Vlad Mateescu

Vlad Mateescu

ROU

Muzicianul Vlad Mateescu și-a desăvârşit studiile muzicale în cadrul Facultăţii de Compoziţie și Dirijat a Universităţii Naţionale de Muzică din București (promoţia 2010), imediat după absolvirea Colegiului de Artă “Carmen Sylva” din Ploieşti, secţia pian. Anii în care a parcurs studiile preuniversitare i-au adus şi primele recunoaşteri naţionale şi internaţionale, fiind premiat la concursuri de prestigiu din România, Franţa, Ungaria şi Republica elenă.
S-a specializat în stilistică dirijorală – dirijat orchestră și cor cu remarcabilii dirijori români Horia Andreescu, Cristian Brâncuși și Tiberiu Soare, în cadrul cursurilor de masterat pe care le-a susţinut în cadrul “Universităţii Naţionale de Muzică” din Bucureşti. A urmat cursurile de măiestrie dirijorală susţinute de dirijorii Enrique Garcia Asensio și Konrad von Abel – discipolii maestrului Sergiu Celibidache, iar practica dirijorală de student și-a desfășurat-o asistând și participând la repetiţiile corurilor și orchestrelor Operei Naţionale și Societăţii de Radiodifuziune București.
În paralel, a urmat un Masterat MBA în managementul litigiilor economice primind la absolvire o diplomă româno-elveţiană, apoi a participat la alte cursuri în urma cărora a obţinut titlul de Manager de proiecte culturale acordat de Ministerul Culturii.
Este fondator, manager, impresar al Asociaţiei „Momentum” și dirijor al „Momentum Orchestra”, primul student român al secţiei de dirijat care a înfiinţat o orchestră simfonică privată, cea care urma să devină “Rotary Momentum Orchestra”, alături de care a efectuat mai multe turnee și a participat la evenimente aflate sub egida Districtului Rotary 2241 România – Moldova.
Colaborează cu soliști ca Ovidiu Lipan Ţăndărică, Adrian Naidin, Cristi Gram, Jozsef Kappl, Alexandru Tomescu, Alexandru Anastasiu, Josu de Solaun, Florin Ionescu Galaţi, Matei Ioachimescu, în vederea realizării unor concerte inedite.Tomescu, Alexandru Anastasiu , Josu de Solaun, Florin Ionescu Galati, Matei Ioachimescu pentru a realize concerte unice.
După ce a fost Secretar Muzical și apoi Director Artistic al Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești, începând cu anul 2015, la doar 28 de ani, devine cel mai tânăr director al unei instituţii de cultură din Europa. În calitate de Director dar și dirijor al Filarmonicii ploieștene, pune suflet în fiecare dintre acţiunile întreprinse, dorind să-și îndepli- nească visul ca Filarmonica “Paul Constantinescu” să fie între primele cinci instituţii de acest gen din lume. Rezultatele manageriatului său sunt remarcabile: în doar trei ani de la câştigarea postului de director general al Filarmonicii “Paul Constantinescu”, aduce instituţia la un nivel profesional ridicat şi recunoaşterea la nivel naţional a acesteia. În 2018 este numit “Managerul cultural al anului”, fiind recunoscut ca o revelaţie managerială.