Ravi Coltrane Quartet

Ravi Coltrane Quartet

USA

Ravi Coltrane este saxofonist, band-leader și compozitor foarte apreciat, nominalizat la premiile Grammy. Pe parcursul a peste 20 de ani de carieră, Coltrane a lucrat ca sideman pentru mulţi artiști, a înregistrat albume notabile pentru el însuși și pentru alţii și a fondat o casă de discuri independentă, RKM.
Născut în Long Island, al doilea fiu al lui John Coltrane și al lui Alice Coltrane, Ravi a fost numit după legenda indiană a sitarului Ravi Shankar. A fost crescut în Los Angeles unde familia sa s-a mutat după decesul tatălui în 1967. Mama sa, Alice Coltrane, a avut o influenţă semnificativă asupra lui Ravi, iar el a fost cel care a convins-o să se întoarcă la a performa și a înregistra în studio după o lungă absenţă. Ulterior, Ravi a cântat și a produs marele album al mamei sale, “Translinear Light”, care a fost lansat în 2004.
Ravi a lansat 6 albume ca lider. Ultimul,“Spirit Fiction”, a fost lansat în iunie 2012 la casa de discuri ”Blue Note”. El a primit credit și pentru alte albume ale altor artiști precum: Elvin Jones, Terence Blanchard, Kenny Baron, Steve Coleman, McCoy Tyner, Jack DeJohnette, Matt Garrison, Jeff “Tain” Watts, Geri Allen, Joanne Brackeem, The Blue Note 7, printre alţii. El este co-lider al Saxophone Summit cu Joe Lovano si Dave Liebman.
Ravi trăiește în Brooklyn, New York, și menţine un program alert de turnee, înregistrări, compoziţie și concerte. El face eforturi pentru a restaura casa John Coltrane din Dix Hills, Long Island, și se ocupă de relansările importante ale înregistrărilor părinţilor săi.

Gadi Lehavi s-a născut pe 29 aprilie 1996 (el este privilegiat să împărtășească ziua de naștere cu marele Duke Ellington). Cântând după ureche de la o vârstă fragedă și experimentând improvizaţia, Gadi a fost atras în mod natural de jazz.
O vizită la New-York i-a deschis ușa către lume. El a fost descoperit de renumitul muzician de jazz Ravi Coltrane, acesta invitându-l să cânte împreună în faimoasele cluburi de jazz “Village Vanguard” și “Birdland”.
De atunci, Gadi Lehavi a concertat în festivaluri din întreaga lume și, de asemenea, a avut privilegiul de a cânta și colabora cu unii dintre cei mai buni muzicieni din timpurile noastre. Printre ei: Ravi Coltrane, Chick Corea, Dave Liebman, Bobby McFerrin, Eli Degibri, Phil Wilson, Kurt Rosenwinkel și Eddie Gomez.
Gadi este absolvent al “Rimon School of Jazz & Contemporary Music”, unde a studiat cu pianistul, compozitorul și orchestratorul Rami Levin și cu pianistul și compozitorul Avi Adrian. El, de asemenea, a studiat pian clasic cu Michal Tal și cu profesorul Jonathan Zack de la “Buchmann-Mehta School of Music”.

Cunoscut pentru versatilitatea lui muzicală, basistul Dezron Douglas este unul dintre cei mai căutaţi tineri basiști din jazz-ul contemporan. Compozitor, șef de orchestră, sideman și profesor, Dezron și-a făcut un nume ca muzician al muzicienilor, respectat nu doar pentru talentul său, dar și pentru dedicarea sa pentru autenticitatea muzicii.
Născut în Hartford, CT, Dezron a crescut înconjurat de muzică. Primele lui influenţe muzicale nu au fost de jazz, chiar dacă el este nepotul legendarului toboșar și compozitor Walter Bolden (Nancy Wilson). Sunetele ce i-au umplut casa au fost ale lui Stevie Wonder, George Benson, Minnie Ripperton, Diana Ross, Gregory Isaacs, Peter Tosh, Clark Sisters, Mahalia Jackson, Commissioned, și lista poate continua. După cum explică chiar el: “Jazz-ul a fost mereu peste tot, dar nu la mine acasă”. El a fost influenţat de muzică, mișcat de felul în care sunetul exprima emoţie. La vârsta de 12 ani s-a hotărât să-și valorifice această abilitate.
Cu încurajarea mentorului său, saxofonistul, compozitorul și profesorul Jackie McLean, Dezron s-a înscris la Jackie
McLean Institute of African American Music din cadrul Hartt School of Music. Studiind la Hartt i s-a oferit oportunitatea să înveţe și să lucreze cu renumiţi muzicieni de jazz printre care: Nat Reeves, Steve Davis și, de asemenea, Jackie McLean. Să transpună muzica în emoţie a fost un proces fără efort pentru tânărul basist. Anii la Hartt l-au ajutat pe Dezron să-și formeze propria abordare tehnică a contrabasului, dezvoltându-și versatilitatea. Talentul natural combinat cu abilitatea sa de swing l-au făcut pe Dezron unul dintre cei mai căutaţi tineri basiști. În timp ce încă era la școală, el cânta în mod obișnuit cu: Rene McLean, Steve Davis, Jimmy Greene, Alan Jay Palmer, Abraham Burton și Eric McPherson, Nita Zarif și Montenia Shider.
În timp ce era la colegiu, el a co-fondat The New Jazz Workshop of Hartford, un grup de muzicieni tineri cu mintea deschisă, dedicaţi păstrării inimii jazz-ului. Grupul i-a oferit oportunitatea de a-și prezenta talentele de compozitor și lider. Tot în timp ce era la colegiu, grupul a primit “Evelyn Preston Grant” și, de asemenea, a avut privilegiul de a cânta în deschidere pentru Slide Hampton. Grupul a cântat în zona Tri-State și ocazional cu muzicieni notabili de jazz în întreaga lume. Albumul lor de debut, “Underground”, a fost lansat în iulie 2012.
Dezron a început să înregistreze în 2005 “Marsalis Music Honors Michael Carvin”, produs de Branford Marsalis, pe CD fiind prezent și maestrul tobelor Michael Carvin. Această experienţă i-a deschis o multitudine de alte oportunităţi. De-a lungul anilor, el a continuat să cânte și să înregistreze cu Michael Carvin, Pharoah Sanders, Cyrus Chestnut, Louis Hayes, George Cables, Abraham Burton/Eric McPherson, Rene McLean, Al Foster, Ravi Coltrane, Billy Drummond, Steve Davis, Victor Lewis, Winard Harper, Mulgrew Miller, Lewis Nash, Kevin Mahogany, Carla Cook, Kenny Garrett, Steve Coleman, Willie Jones III, Duane Eubanks, Eric Reed, Tomasz Stanko, Vincent Herring, Papo Vazquez și The Marsalis Family.
Talentul său muzical nu este limitat la scenă sau la studioul de înregistrări. Ca profesor, el își încurajează elevii să întruchipeze muzica. Tehnica poate fi perfecţionată prin exerciţiu, dar este important ca elevul să înţeleagă emoţia din spatele muzicii și să fie capabil să o reproducă în melodie. Dezron a predat la The ArtistCollective din Hartford și la Martocchio Music din Simsbury. Susţine de asemenea workshopuri la diferite instituţii.
Dezron este în momentul de faţă membru al Louis Hayes Jazz Communicators, Ravi Coltrane Quartet, Papo Vasquez Mighty Pirates și este de asemenea membru al The Cyrus Chestnut Trio printre multe alte asociaţii din cadrul scenei muzicale. A înregistrat 4 albume ca lider, 2 la casa de discuri Venus, 1 la casa de discuri SmallsLive și 1 independent.

Johnathan Blake, unul dintre cei mai realizaţi toboșari ai generaţiei sale, s-a dovedit a fi un muzician complet și infinit de versatil – “cel mai mare modernist”, cum îl numește John Murph de la NPR. Talentul lui Blake pentru compoziţie și conducerea unei trupe a fost demonstrat în înregistrarea sa de debut din 2012, The Eleventh Hour, care reflectă ani de experienţă live și în studio, peste întregul spectru estetic.
De-a lungul multor ani în care a fost membru al Tom Harrell Quintet, Kenny Barron Trio și alte formaţii de top, Blake a cules beneficiile expunerii prelungite la cei mai buni ai timpurilor noastre – sau chiar din toate timpurile. Prin bătutul său de tobe puternic și expresiv și prin măiestria sa, el a lăsat de asemenea o uriașă amprentă în muzica acestor nume în creștere ale jazzului: Hans Glawischnig, Alex Sipiagin, Donny McCaslin, Avishai Cohen, Omer Avital, Patrick Cornelius, Shauli Einav, Jaleel Shaw și mulţi alţii.
Născut în Philadelphia în 1976, Johnathan Blake este fiul cunoscutului violonist de jazz John Blake Jr. – el însuși fiind un cameleon stilistic și o importantă influenţă actuală. După ce a început să bată la tobe la vârsta de 10 ani, Johnathan a acumulat prima sa experienţă în cadrul unui spectacol împreună cu Lovett Hines Youth Ensemble, condus de renumitul profesor de jazz din Philly. În timpul acestei perioade, la îndemnurile lui Hines, Blake a început să compună propria sa muzică. Mai târziu acesta a lucrat cu saxofonistul Robert Landham într-un ansamblu jazz de tineri la Settlement Music School.
Blake a absolvit George Washington High School și a continuat prin a se înscrie la respectatele cursuri de jazz de la William Paterson University, unde a studiat cu Rufus Reid, John Riley, Steve Wilson și Horace Arnold. În această perioadă, Blake a început să lucreze cu The Oliver Lake Big Band, Roy Hargrove și David Sanchez. În 2006 a fost premiat cu ASCAP Young Jazz Composers Award, iar în 2007 a absolvit masterul la Rutgers University, specializarea compoziţie. A studiat cu oameni precum Ralph Bowen, Conrad Herwig și Stanley Cowell.
Profund conștient de rolul Philadelphiei ca un centru istoric al muzicii americane, Blake s-a scufundat în moștenirea istorică a orașului – nu doar jazz, dar și soul, R&B și hip-hop. În multe feluri este un moștenitor al maeștrilor toboșari ai Philadelphiei precum Philly Joe Jones, Bobby Durham, Mickey Roker sau Edgar Bateman, fără a menţiona mentori mai tineri inclusiv Byron Landham, Leon Jordan sau Ralph Peterson Jr. Astăzi Blake este el însuși un exponent al sunetului Philadephiei, descris de către Aidan Levy de la JazzTimes, într-un interviu despre The Eleventh Hour ca: “senzaţia vertiginoasă de a fi atât ușor în urma ritmului cât și năpustit către măsura următoare”.
O abordare precum aceasta, s-ar putea spune, poate fi învăţată doar stând la dreapta lui Mikey Roker și absorbind exact cum este lovit cinelul.
Modul de a cânta al lui Blake a ajutat Mingus Big Bang să primească o nominalizare Grammy pentru albumele Tonight at Noon (2002) și I am Three (2005). De asemenea i-a câștigat lui Blake locul în grupuri conduse de către Russel Malone, Randy Brecker, Joe Locke, Ronnie Cuber și alţi veterani ai jazz-ului. Cum marele trompetist Brian Lynch a spus: “Jonathan Blake este fără pereche printre toboșarii tineri pentru claritatea ritmului și incisivitatea swing-ului”.
Gândirea lui spre viitor ca lider, și mai mult, abilitatea de a aduna diverse talente ale colegilor de trupă, face The Eleventh Hour unul din cele mai puternice debuturi din istoria recentă, și desigur primul dintre multe proiecte interesant de urmărit”.