Florin Niculescu Quartet

Florin Niculescu Quartet

FRA

Florin Niculescu – muzician cu renume sonor pe plan mondial, colaborarea artistului cu muzicienii de mare valoare europeană și mondială stă mărturie prin nenumăratele concerte pe care artistul le susține.

Florin Niculescu, care a fost numit de către Ministrul Culturii (Franța) „Cavaler al artelor și literelor” în 2013 și este singurul muzician Român care a avut onoarea de a fi ales să facă parte din juriul concursului internațional pentru vioară „Jacques Thibaud”, care se desfășoară din doi în doi ani la Paris, una dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din lume.

Artistul a văzut lumina zilei pe 8 februarie 1967 în sânul unei familii de muzicieni profesioniști: mama – Elena Niculescu – Pianistă, Sora – Antoaneta Niculescu – Violoncelistă, tatăl – Corneliu Niculescu – Violonist, care i-a insuflat pasiunea pentru acest instrument la frageda vârsta de 4 ani. Florin Niculescu este absolvent al Liceului de Artă „George Enescu” – București și al Conservatorului Național Superior din Paris. El și-a dezvoltat un limbaj și o sonoritate proprii cu ajutorul pregătirii sale clasice solide, dar și datorită colaborărilor cu unii dintre cei mai mari muzicieni. Tehnica sa impecabilă și virtuozitatea fenomenală, admirate atât de muzicieni cât și de public, sunt mijloacele prin care Florin își exprimă personalitatea.

Marea sa pasiune pentru muzica de jazz îl aduce pe Florin Niculescu în Franța, la Paris, în anul 1991. Întâlnirea lui Florin, în anul următor (1992), cu marele Stephane Grappelli (unul dintre cei mai mari violoniști din secolul trecut, fondatorul jazzului francez – colaborarea acestuia cu Yehudy Menuhin stă mărturie în inimile nenumăraților fani din întreaga lume) este determinantă.

Din anul 1992 Florin participă intens la viața muzicală artistică din Franța fiind solicitat de cele mai populare vedete (Charles Aznavour, Roberto Alagna, Patrik Bruel, Johnny Hallyday, Henry Salvador etc.)

A susținut nenumărate concerte cu cei mai de seamă artiști ai scenelor de jazz: George Benson, Bireli Lagrene, Christian Escoudé, Hank Jones, Billy Taylor, Wynton Marsalis, Russell Malone, Christian McBride, Paquito D’Rivera, Mulgrew Miller, Lewis Nash, Houston Person, Clark Terry, Jimmy Heath etc.