Rick Margitza

Rick Margitza

SUA

Rick Margitza s-a născut într-o familie de muzicieni pe 24 Octombrie 1961 în Detroit, Michigan. Bunicul lui Rick Margitza, violonist ungur, l-a învățat să cânte la vioară la vârsta de 4 ani. Tatăl său a fost de asemenea violonist în „Detroit Symphony Orchestra”. Rick a cântat la pian și oboi, dar s-a hotărât să rămână la studiul saxofonului tenor în timpul Liceului „Fordson High School”. A urmat mai multe facultăți: „Wayne State University”, „Berklee College of Music”, „University of Miami” și „Loyola University New Orleans”. A participat la turnee alături de Maynard Ferguson și Flora Purim în anii ʼ80 și s-a mutat la New York în 1988, unde a început să cânte cu Miles Davis.

Între 1989 – 1991, Margitza a înregistrat pentru casa de discuri „Blue Note Records”, apoi cu Eddie Gómez, Tony Williams, Bobby Hutcherson, Maria Schneider, McCoy Tyner și Chick Corea. Și-a făcut propria trupă și a cântat în cluburi, săli de concerte și festivaluri în jurul lumii. Cele 10 albume ale sale demonstrează evoluția sa ca interpret dar și compozitor. A compus și un concert pentru saxofon și două simfonii.

După ce s-a mutat la Paris, în 2003, a cântat alături de Martial Solal, François Moutin, Louis Moutin, Ari Hoenig, Franck Amsallem, Jean-Michel Pilc, and Manuel Rocheman. De asemenea, a fost profesor de armonie la „IMEP Paris College of Music” și a susținut Masterclass-uri la universități de Muzică din Europa (Paris, Haga, Amsterdam, Helsinki).

Începând cu anul 2012 face parte din trupa „Miles Smiles”, care cuprinde elevi ai lui Miles Davis.