Emil Bîzgă

Emil Bîzgă

ROU

Cunoscutul trompetist american de origine română, Emil Bîzgă, este unul dintre cei mai apreciați artiști ai muzicii de gen. Stilul său muzical se caracterizează printr-un amalgam de experienţe diverse alături de orchestra de muzică clasică și de jazz, o mixtură de sunete contrastante, inedite pentru jazzul modern. Bogata sa experienţă şi capacitatea de a se dedica muzicii i-au conferit lui Emil Bîzgă o amprentă unică, recunoscută la nivel internaţional.

Născut pe 23 iunie 1971 la Iași, într-o familie de muzicieni, Emil Bîzgă este considerat, la ora actuală, unul dintre cei mai buni trompetiști români. A absolvit Conservatorul la București, are un master în trompetă clasică la Malmo, unul în trompetă de jazz la Hanovra și Artist Diploma la „Rutgers University” (New Jersey). A colaborat cu artiști de renume precum Wynton Marsalis și Hakan Hardenberger, care i-au definitivat stilul și tehnica instrumentală și i-au incitat curiozitatea de a îmbina diverse categorii muzicale – muzica clasică, jazz-ul sau folclorul balcanic – reuşind să aducă un element de noutate în arena muzicală internaţională.

Cariera sa cuprinde numeroase concerte alături de „Niedersachen Jazz Orchestra”, Opera din Hanovra sau Big Band-ul Radio (București) și apariții în cadrul festivalurilor de gen: „Montreux Jazz Festival” (Elveția), „Zeit Ton Festival” (Viena), „Jazz Patras” (Grecia) etc. A fost distins la manifestări muzicale internaţionale de prestigiu: „Jazz Podium” 2003 (Hanovra), „Musikstipendium” 1997-1998, „Malmo-Oxie Rotary Club International” (Suedia), „Jeunesses Musicales” 2000 (Bucureşti).