Joanna Sachryn

Joanna Sachryn

GER

Joanna Sachryn și-a câștigat renumele de a fi printre cei mai buni violonceliști din generația sa prin cântatul său descris de o pasiune intensă, o tehnică strălucitoare și o paletă emoțională fascinantă. Puterea sa expresivă, pe care o exemplifică în orice stil muzical, este apreciată atât de presa de specialitate cât și de publicul din întreaga lume.

Joanna s-a născut într-o familie de muzicieni, debutând cu concertul de Lalo după doar 4 ani de studiu. Prima lecție de violoncel a primit-o la Musiklyzeum din orașul său natal, Stettin – Polonia, urmând apoi studii la clasa prof. Gerhard Mantel la Frankfurt/Main în Germania. La vârsta de 16 ani a susținut un turneu de concerte alături de Jeunesses Musicales la Paris și Londra, timp în care „The Observer” remarca deja expresivitatea sa deosebită. La 17 ani, pe lângă studiile muzicale și numeroase concerte solo, dar și premii la competițiile naționale, Joanna a ocupat poziția de solist concertist – violoncel la Opera din Stettin.

Înțelegerea sa muzicală a fost dezvoltată prin bursa de doi ani cu prof. William Pleeth la Londra (care a fost și profesorul lui Jacqueline du Pré), studiile cu Mstislaw Rostropovich, precum și prin colaborările sale cu artiști precum Nicolaus Harnoncourt, Murray Perahia, Krzysztof Meyer și Rudolf Barschai.

Joanna este violoncelista celebrului ansamblu „Cologne Piano Trio” și, începând cu 2010, este remarcabilul „1” al ansamblului „Vienna Cello Ensemble 5+1”. În stagiunea 2018-2019 va interpreta concertele de Gulda, Elgar și Saint-Saens cu orchestre din România, Polonia, Germania și China. Împreună cu partenerul său de muzică de cameră, pianistul Paul Rivinius, colaborează cu casele de discuri „DUX – Naxos” în Polonia și „Kaleidos” în Germania.

Joanna Sachryn susține cursuri de măiestrie în Germania, America de Sud și Asia, iar din 2013 este profesor invitat la Universitatea Tongji din Shanghai (China).