Carmen Souza & The Silver Messengers
PRT
Carmen Souza s-a născut la Lisabona în cadrul unei familii creștine din Capul Verde. Foarte devreme, a expe- rimentat senzaţia de „Sodade” (a lipsei cuiva) prin absenţa îndelungată a tatălui său din cauza muncii sale pe mare. A crescut într-un mediu mixt de limbă creolă, dialectul din Capul Verde pe care părinţii ei îl vorbeau acasă, și portugheză, mereu înconjurată de modul de viaţă din Capul Verde. Theo Pascal, producătorul și mentorul ei și unul dintre cei mai buni basiști din Portugalia, i-a descoperit talentul și i-a prezentat jazzul și alte genuri contemporane lui Carmen, acestea influenţând semnificativ dezvoltarea ei muzicală. Carmen Souza a întreprins turnee la scară largă în jurul lumii începând din 2005 și a cântat la festivaluri precum The North Sea Jazz Festival, Leverkusener Jazztage, San Francisco Jazz Festival și multe altele. Primele ei concerte în Capul Verde au primit recenzii grozave din partea presei și a audienţei și toţi i-au recunoscut locul special și unic în cultura muzicală. În 2013, Carmen Souza a câștigat titlul de Cea mai bună cântăreaţă cu albumul “Kachupada” la “Grammy-ul” din Capul Verde – Cabo Verde Music Awards 2013. Fără îndoială, este o adevărată forţă muzicală mondială și una dintre cele mai solicitate cântăreţe de jazz din Europa, după cum spunea cineva: Carmen Souza nu trebuie să decidă dacă muzica ei este jazz sau world music. Stilul ei este la fel de unic pe cât de convingător, iar rădăcinile din Capul Verde la fel de evidente precum dorinţa ei de a crea o nouă limbă sub eticheta “World Jazz”.
Carmen Souza cântă în dialectul său creol natal cu o intimidate și o senzualitate caracterizate de o imensă ușurinţă a atingerii notelor. Muzica ei are o simplitate înșelătoare, o claritate rară, derivată dintr-un mix unic de influenţe de la fundalul ei din Capul Verde până la jazz și soul modern care creează acest hibrid frumos, vibrant, în mare măsură acustic, accesibil.
Noul CD, “The Silver Messenger”, care a fost lansat la nivel mondial pe data de 25 octombrie 2019, de Galileo Music, este un omagiu adus lui Horace Silver, care a fost creditat, de mai multe ori, ca o influenţă majoră în cariera lui Souza. Silver ne-a părăsit acum 5 ani și conexiunea lui Souza cu emblematicul și pionierul pianist hard-bop depășește identificarea artistică. “Crescând, am ascultat foarte mult înregistrările tatălui meu, care au fost în principal cu muzică instrumentală din Capul Verde, deoarece acesta era, de asemenea, chitarist și era foarte implicat în asta. Când l-am ascultat prima oară pe Horace Silver, puteam auzi aceeași vibraţie, același balans, aceeași intenţie, armonică și melodică, aceleași mișcări familiare, cadenţe, schimbări de acorduri, cumva puteam auzi sunetul copilăriei mele, dar cu o altă textură și aromă, cu alte cuvinte”.
Într-adevăr, Souza și Silver împărtășesc același patrimoniu din Capul Verde și amândoi, în diferite moduri, au amestecat acea moștenire cu elemente de jazz.
“Numele «Carmen Souza & The Silver Messengers» provine din sarcina noastră de a purta mesajul muzicii sale, ca discipoli și misionari…”. După cum a spus Horace: “Avem nevoie de mai mulţi artiști ca aceștia în muzică, artiști care sunt dispuși să se jertfească pentru ceea ce cred”. Doar Carmen Souza, cu compoziţiile lui Theo Pascal, care au realizat atât de multe cu propria lor semnătură muzicală de pionierat, ar fi putut finaliza această misiune atât de minunat și autentic.
“Pentru a onora muzica și compozitorul, gustul, inovaţia și pentru a arunca o lumină asupra operei sale, astfel încât muzica sa să atingă în continuare alte persoane care nu au intrat în contact cu ea niciodată… Melodiile pe care le-am înregistrat s-au bazat pe această viziune, iar realitatea noastră, muzica noastră este plină de influenţa lusofonă și am adus muzica lui Horace Silver în acest mediu…”
Înregistrate între Londra și Lisabona, 6 cântece ale lui Silver au fost reeditate de către Carmen Souza și Theo Pascal, aceștia adăugându-le câteva versuri creole noi. Ei au inclus și în acest CD 3 versiuni lansate anterior ale „Song for My Father”, „Cape Verdean Blues” și „Pretty Eyes”, iar line-up-ul celor 11 melodii este completat cu 2 melodii originale compuse de Carmen Souza și Theo Pascal și dedicate lui Horace Silver.
Theo Pascal este unul dintre cei mai talentaţi și inspiraţi muzicieni/compozitori/producători portughezi din zona world music și Jazz. El cântă încă de la 13 ani și are o bază de turnee în Europa, America de Nord, Africa și Asia ca artist solo, basist și regizor muzical.
În calitate de basist și regizor muzical a cântat deja la festivaluri la nivel mondial, printre care: North Sea Jazz
Festival, Red Sea Jazz festival, Holland Showcase la Womex, Monterey Jazz Festival, Montreal Jazz Festival, Leverkusener Jazztage, S. Francisco Jazz Festival, Kennedy Center USA, Concertgebow Amsterdam, Barbican UK, câteva festivaluri în Capul Verde, Mozambic, Namibia – “Warehouse Theatre”, Africa de Sud, Zimbabwe – International Festival HIFA în Harare, Angola, Arts Festival în Macau – Asia, Womad Festival în Reading, Marea Britanie, Ulsan World Music Fest în Coreea de Sud, Toronto Afrofest și Vancouver Island Music Fest în Canada, Bray Jazz Festival – Irlanda, Bimhuis – Amsterdam, Zuidplein Theatre Rotterdam, Casa da Musica Portugal etc.
El, de asemenea, a înregistrat mai multe albume ca și interpret sau muzician invitat alături de artiști portughezi și africani din Capul Verde, Mozambic, Angola și Guinea Bissau (Carmen Souza, Sara Tavares, Ildo Iobo, Maria Alice, Eneida Marta, D. Kikas, a înregistrat alături de muzicieni ca Bob Mintzer, Dave Wecl și Tom Kennedy etc,) și în acest sens a avut șansa de a fi influenţat de artiști precum Lokua Kansa – unul dintre cei mai talentaţi cântăreţi/muzicieni/producători africani din lume, cât a lucrat în Franţa (timp de 8 ani). Pascal a fost și director muzical al turneului MI MA BO, până când decide să părăsească proiectul pentru a-și urma propriul drum.
Între anii 2002 și 2011, pe lângă cele 2 abume solo – “Quamundos” și “Motive”, el produce peste 20 de CD–uri alături de mai mulţi artiști portughezi, africani și brazilieni și a fost mentorul a 2 pionieri portughezi, ajutat de companii mari, portugheze și internaţionale, PT Communications și Alcatel Portugalia, pentru descoperirea talentelor vorbitoare de limba portugheză în muzica internaţională, muzica africană, jazz, fusion, fado etc.
Primul său album solo, lansat în 2001, “Quamundos”, a primit comentarii foarte bune de la presa portugheză și comunitatea muzicală internaţională și de asemenea a fost difuzat la posturi radio din Portugalia, cum ar fi Antena 3 sau RDP Africa Radio – reprezentatul Portugaliei la EBU și al topurilor muzicale internaţionale. Acesta a fost primul album solo scos în Portugalia de un basist.
În 2002, Theo Pascal a fost producător și regizor muzical în campania electorală a lui Durao Barroso. El fusese, până atunci, prim ministru și președinte al Comisiei Europene pentru mai mulţi ani. Până la vârsta de 30 de ani, avusese deja mari realizări precum propria casă de discuri și un contract cu cel mai mare editor independent, din lume, Peermusic, în 2003.
În iunie 2005 el a lansat, în Portugalia, cel de-al doilea volum al său, numit “Motive”. În afară de asta, el a compus și produs toate cântecele cântăreţei Carmen Souza, din Capul Verde. Compoziţiile sale cu Carmen Souza au fost incluse în toate albumele lansate până astăzi.
Toate cele șapte albume cu Carmen Souza au adunat recenzii foarte bune de la presa internaţională de pe glob și compoziţiile lui au fost incluse în numeroase playlist-uri și difuzate în direct de posturi TV și radio, printre care: BBC Radio 3 (UK), Vrije Geluiden (NL), CBC (CA), RDP/RTP Africa (PT), CONCERTZENDER (NL) WDR/3Sat (DE) etc.
Theo Pascal a mai compus și produs multe spoturi muzicale pentru reclame și spoturi muzicale de tranziţie pentru marile canale de televiziune portugheze SIC Noticias și RTP2.
În afara faptului că este compozitorul și producătorul lui Carmen Souza, Theo Pascal este de asemenea și directorul său muzical și basistul său, iar în momentul de faţă face parte din proiectele “Epistola” și “PSK Trio”, un nou proiect cu Souza și percuţionistul Elias Kacomanolis, în jurul lumii.
El a fost inclus în 2016 în “Blitz Magazine” (singura revistă muzicală din Portugalia) în top 30 basiști din ultimii 30 de ani. Theo Pascal se pregătește de un nou proiect cu adevărat inovativ pentru 2018/19 în zona jazz/world.
Predând tobe și percuţie la “Booth’s Music” de șase ani, Elias Kacomanolis are mulţi studenţi de lungă durată cărora le place să vină la cursuri. El îi pune pe mulţi la încercare cu examenul Rockschool, având promovabilitate de 100% pentru elevii ce au susţinut examenul. Predând în după-amieze de luni și marţi, Elias primește călduros studenţi de toate vârstele și abilităţile, de la începător la cel mai avansat nivel.
Elias are decenii de experienţă profesională în ale învăţatului și cântatului la tobe. În momentul de faţă, el este implicat în mai multe proiecte internaţionale, cântând la tobe și la percuţie latino. Elias este un profesor entuziast și un muzician incredibil de talentat.
Născut și crescut în sud-estul Londrei, Benjamin Burrell este compozitor, orchestrator, aranjor și regizor muzical. A studiat saxofonul și pianul înainte de a începe să studieze pian-jazz la Trinity College of Music, apoi a obţinut un master în compoziţie pentru film, televiziune și jocuri video de la Universitatea Berklee.
În domeniul teatral, Benjamin este compozitor și aranjor pentru piesa „A Taste of Honey” a Teatrului Naţional, în turneul Regatului Unit din septembrie – noiembrie. Anterior a fost compozitor și director muzical al piesei „Small Island” la Teatrul Naţional.
Pe scenă, Benjamin este regizorul muzical al House and Garage Orchestra. A cântat, a compus și a aranjat pentru trupe și artiști, printre care: Zara McFarlane, Carmen Souza, Capo Verdean, Jazz Jamaica, Jazz Jamaica All Stars Big Band, New Civilization Orchestra, și Tomorrow’s Warriors Jazz Orchestra. A înregistrat mai multe filme independente. Ca interpret, a lucrat cu talente de top de jazz, inclusiv Garry Crosby MBE, Denys Baptiste, Rod Youngs, Mark Kavuma, Nubya Garcia, Peter Edwards și Nathaniel Facey.
Ca asistent regizor muzical a realizat producţiile: Memphis (Teatrul Shaftesbury), One Love (Birmingham Rep), Lady Day la Emerson’s Bar and Grill (Wyndam’s Theatre) și A Clockwork Orange (The Royal Royal Stratford East).