Tangostinato (Sicilia)


„TangOstinato” a fost creat de către doi muzicieni italieni: pianistul Luca Aletta și contrabasistul Stefano Cardillo. Un proiect ambițios, cu o mare valoare artistică, în care muzica scoate în evidență senzualitatea unică a Tango-ului. Combinația dintre Tango Nuevo și Jazz Tango oferă ascultătorului un tablou pasional și ritmat, fiind alternate compoziții originale cu tango-uri tradiționale în aranjamente noi (de exemplu: „La cumparsita”, „Besame mucho”, etc.). Există încă doi componenți ai formulei: Giovanni Di Mauro, unul dintre cei mai buni oboiști italieni, și Fabio Tiralongo, unul dintre cei mai buni tineri saxofoniști italieni, care diversifică paleta coloristică a acestui proiect muzical.

Luca Aletta

Luca Aletta s-a născut în orașul Lentini (Siracuza) pe data de 3 martie 1984. El este pianist, compozitor, orchestrator și profesor. Și-a început cariera prin studiul muzicii clasice sub îndrumarea profesorilor Alfio Sgalambro (teorie) și Rossana Nastasi (pian), apoi a studiat tehnici de improvizație și compoziție.

În octombrie 2009 a absolvit Studii de muzică de Jazz (primul nivel) la Conservatorul „Antonio Scontrino” din Trapani, la clasa profesorului Salvatore Bonafede, urmând ca în aprilie 2012 să absolve cel de-al doilea nivel al studiilor (muzică de jazz) la aceeași Universitate. Luca a studiat cu mulți muzicieni importanți de jazz (Stefano Bollani, Kenny Werner, Gianluigi Trovesi, Fabio Mariani, Rosario Giuliani, Mirko Guerrini, Pietro Tonolo, Silvia Bolognesi, Matteo Sabattini) și a câștigat premii speciale în concursuri de Compoziție.

Luca are o discografie compusă din cincisprezece Cd-uri (șapte în calitate lider, opt ca sideman) și a publicat șase culegeri de partituri muzicale (dintre care patru cu propriile sale compoziții), o metodă de pian intitulată „La Tecnica Pianistica Numerica Vol. 1” și un manual de Armonie muzicală „Manuale di armonia moderna vol. 1”.

Stefano Cardillo

Stefano Cardillo, născut în anul 1977, este un apreciat basist Sicilian, care se bucură de colaborări cu mari interpreți de muzică tradițională și muzică de jazz. A concertat în importante Festivaluri precum Sol Fest – Palermo, Musicultura – Macerata, Lamezia DemoFest, Fara Music Jazz Festival, Il Moro Jazz, Canicattini Jazz Festival și altele. A participat la realizarea multor proiecte alături de muzicieni precum Nico Gori, Javier Girotto, Alfio Antico, Emanuele Coco con Elio e le Storie Tese. De asemenea, a participat la Masterclass-uri de Contrabas cu: Massimo Moriconi, Paolo Costa, Dario Deidda, Pippo Matino.

Giovanni di Mauro

Giovanni di Mauro, eclectic muzician Sicilian, abordează oboiul din diferite perspective și a creat un repertoriu nou pentru instrumentul său. A interpretat în primă audiție diferite compoziții pentru oboi precum „Galopade” și „Studio sullo staccato” de Antonino Pasculli (1842-1924) și Concertul în sol minor de Daniel Lèo Simpson, care i-a fost dedicat de către artistul American în 2010. Printre imprimările sale se numără titluri precum „The Unusual Oboe” (2006) și „Paganini with Oboe” (2009), titluri din care reiese determinarea sa de a ieși din tiparele academice și de a oferi oboiului noi posibilități.

Fabio Tiralongo

Fabio Tiralongo este saxofonist, compozitor, orchestrator și profesor. Fabio a studiat și colaborat cu mulți muzicieni importanți din lumea jazz-ului, printre care: Pino Jodice, Carlo Cattano, Francesco Cafiso, Daniele Scannapieco, Max Ionata, Rosario Giuliani, Matthias Ruegg, Steijpko Gut, Orazio Maugeri, Jimmy Weinstein. Discografia sa cuprinde zece Cd-uri în calitate de sideman (cu muzică de jazz, ușoară și muzică de film), iar colaborările sale includ și orchestre și trupe precum: Orchestra Nazionale Jazz, Sud est Jazz Orchestra, Corelli Jazz Orchestra, Carlo Cattano Jazz Orchestra, Sikelè jazz Orchestra, TangOstinato, Silver Quintet, Banda di Avola și PoPgEz.