Ploiești Big Band Jazz Society


La inițiativa Directorului general al Filarmonicii ”Paul Constantinescu” din Ploiești,  dirijorul Vlad Mateescu, a luat ființă anul acesta, alături de „Ploiești Jazz Trio”, și „Ploiești Big Band Jazz Society”, ce-și va face debutul  în cadrul celei de-a XII-a Ediții a „Ploiești Jazz Festival”.

Proiect complex și în premieră pentru o instituție de acest gen din țară, „Ploiești Big Band Jazz Society” este format din muzicieni ai partidelor de alamă din orchestra simfonică a Filarmonicii ploieștene, cei trei membri ai „Ploiești Jazz Trio”: Răzvan Cojanu – chitară bas, Sorin Zlat – pian și Laurențiu Ștefan – percuție, având ca invitați unii dintre cei mai valoroși instrumentiști ai muzicii de jazz din Europa.

Prin lansarea acestor două proiecte de o mare importanță pentru viața culturală a orașului Ploiești,  Filarmonica „Paul Constantinescu”  se înscrie pe harta jazz-ului internațional, continuând o tradiție de aproape șaizeci de ani.

Luiza Zan

Cântăreață, compozitoare, textier și interpretă de înaltă clasă, Luiza Zan este una dintre cele mai proeminente figuri din jazz-ul românesc. Ea s-a născut în 1980 într-o familie de muzicieni, mama, profesoară de vioară, bunicul, acordeonist. Astfel, gustul pentru sunete şi partituri i s-a format încă de mică. Luiza Zan si-a început cariera la vârsta de 4 ani. Atunci a câștigat premiul I la un concurs pentru șoimii patriei din timpul epocii comuniste. Aceeași piesă interpretată la concursul pentru copii („Frunzuliţa d’alior”) îi aduce premiul I la Festivalul Internațional Cerbul de Aur, din iulie 2004, la exact o săptămână după cucerirea unui prestigios premiu al II-lea la Festivalul de Jazz din Montreux, Elveția.

A urmat Liceul de Arte la Piatra Neamţ, la secţia canto clasic. După mai multe premii câştigate la olimpiade naţionale de muzică  a fost admisă la Conservatorul din Iaşi fără examen. Aici a studiat lied-oratoriu, o muzică vocal-simfonică, care permite doar solişti şi orchestră, fără mişcare, decor, teatru sau costum.