Emil Bîzga & Guests


Cunoscutul trompetist american de origine română, Emil Bîzgă, este unul dintre cei mai apreciați artiști ai muzicii de gen. Stilul său muzical se caracterizează printr-un amalgam de experienţe diverse alături de orchestre de muzică clasică și de jazz, o mixtură de sunete contrastante, inedite pentru jazzul modern. Bogata sa experienţă şi capacitatea de a se dedica muzicii, i-au conferit lui Emil Bîzgă o amprentă unică, recunoscută la nivel internaţional. În acest concert, Emil Bîzgă îi are ca invitați pe muzicienii Benito Gonzalez – pian (Venezuela), Ark Ovrutski – contrabas (Federația Rusă) și Alessandro D’Anna – tobe (Italia).

Emil Bîzgă

Născut pe 23 iunie 1971 la Iași, într-o familie de muzicieni, Emil Bîzgă este considerat, la ora actuală, unul dintre cei mai buni trompetiști români. A absolvit Conservatorul la București, are un master în trompetă clasică la Malmo, unul în trompetă de jazz la Hanovra și Artist Diploma la Rutgers University (New Jersey). A colaborat cu artiști de renume precum Wynton Marsalis și Hakan Hardenberger, care i-au definitivat stilul și tehnica instrumentală. Cariera sa cuprinde numeroase concerte alături de Niedersachen Jazz Orchestra, Opera din Hanovra sau Big Band-ul Radio (București) și apariții în cadrul festivalurilor de gen:  Montreux Jazz Festival (Elveția), Zeit Ton Festival (Viena), Jazz Patras (Grecia) etc. A fost distins la manifestări muzicale internaţionale de prestigiu: „Jazz Podium” 2003 (Hanovra), „Musikstipendium” 1997-1998, „Malmo-Oxie Rotary Club International” (Suedia), „Jeunesses Musicales” 2000 (Bucureşti).

Benito Gonzales

Născut într-o familie de muzicieni Venezueleni, pianistul de jazz Benito Gonzales are o admirație profundă pentru tradiții. Se află astăzi printre cei mai buni muzicieni americani în devenire, clădindu-și cariera prin urmarea pașilor înaintașilor săi în jazz. Fuziunea între ritmuri din diverse țări și jazz propriu-zis îl face pe acest pasionat interpret să cucerească publicul din toată lumea.

Benito Gonzales este recunoscut drept un fascinant pianist și compozitor pentru albumul său de debut, „Starting Point” (Christian McBride, Antonio Sanchez, Rene McLean, Ron Blake), care a fost foarte bine primit de către public și a câștigat Premiul I la Great American Jazz Piano Competition.

Albumul său „Circles” (Ron Blake, Myron Walden, Azar Lawrence, Christian McBride, Jeff “Tain” Watts) revelează un proiect foarte intim, împletind rolul său de lider cu acela de improvizator desăvârșit. De curând, Benito a atras atenția criticii de specialitate asupra sa prin lucrul la albumul lui Kenny Garrett care a fost nominalizat la Premiile Grammy: „Seeds from the Underground”.

După aproape șapte ani de turnee alături de Kenny Garrett, Benito și-a adăugat în agendă multe invitații de a cânta la Festivaluri Internaționale și în cluburi de jazz. A colaborat cu muzicieni printre care: Curtis Fuller, Pharaoh Sanders, Bobby Hutcherson, Christian McBride, Ignacio Berroa, Roy Hargrove, Rene McLean, Steve Turre, Delfeayo Marsalis, Hamiet Bluiett, Antonio Sanchez, T.K. Blue, Nicholas Payton, Azar Lawrence și Jackie Mc Lean. De asemenea, a înregistrat alături de muzicieni americani de jazz precum Kenny Garrett și Azar Lawrence, dar și cu muzicieni din Africa și formații Latine și a fost director muzical pentru mulți artiști din Venezuela.

Ark Ovrutski

Începând cu anul 2005, când s-a mutat la New York, basistul Ark Ovrutski a colaborat cu muzicieni din diferite generații, printre care: James Spaulding, Curtis Fuller, Carmen Lundy, Gregory Porter, Steve Williams, Larry Willis, Javon Jackson, Duduka da Fonseca, Cynthia Scott, Jim Rotondi. Cele mai semnificative contribuții originale ale lui Ark în muzica de jazz sunt cele trei discuri ale sale în calitate de lider și compozitor: „Sounds of Brasil” (2010), „44:33” (Zoho, 2014) și „Intersection” (Origin, 2016). Albumul „Sounds of Brasil”, proiect al Ark Ovrutski Quintet, realizat alături de: toboșarul Duduka Da Fonseca (câștigător al Premiului Grammy), pianistul Helio Alves, flautistul Craig Handy și saxofonistul Jorge Continentino, reprezintă un amestec unic de stiluri: jazz, ritmuri braziliene, melodii originale și aranjamente contemporane. Acest album a fost apreciat iar Ark a primit invitația de a cânta la Dizzy Coca Cola jazz la Lincoln Center din New York în Aprilie 2011.

Albumul „44:33” (2014), realizat împreună cu Mike Dease și Ulysses Owens a fost lansat la casa de discuri ZOHO. Acest CD a fost nominalizat de DOWNBEAT la secțiunea PLAYERS în Iunie 2014 și a primit aprecieri în importante reviste de jazz: „New York City Jazz Record”, „All about jazz”, „Elmore”,„Cadence” „Latin Jazz Network” etc.

Ultimul său CD, „Intersection” (2016), realizat împreună cu Michael Dease și toboșarul Duduka Da Fonseca a fost înregistrat în Mai 2015 și lansat în Ianuarie 2016 la casa de discuri „ORIGIN”. Toate cele trei albume sunt difuzate pe posturile de radio și au fost incluse în Jazzweek TOP 70.

Concertul de lansare a CD-ului „Intersection” a avut loc în faimoasa locație newyorkeză  Jazz at Kitano. O dată cu lansarea albumului „Intersection”, Ovrutski a semnat un nou contract cu Origin Records. Compoziția lui Ark, „Bolero”, de pe albumul „Intersection”, a fost premiată de către International Society of Jazz Composers and Arrangers.

În 2010, Ark a obținut titlul de Masters of Music in Jazz Performance la Rutgers University, iar în 2014 pe cel de Doctor of Musical Art in Jazz and Classical Performance la University of Illinois.

Alessandro D’Anna

Alessandro D’Anna, toboșar de jazz, activează între Roma și Helsinki. A studiat cu Greg Hutchinson, Jeff Ballard, Mark Giuliana, Gianni Di Renzo și Fabrizio Sferra. Colaborează cu muzicieni renumiți precum: Janusz Muniak, Renier Baas, Rotem Sivan, Maurizio Giammarco, Fabrizio Bosso, Pekka Pylkkanen, Alexi Tuomarila, Fabio Zeppetella, Reiner Hess, Stelvio Cipriani, Achille Succi. În prezent este implicat în proiecte importante în Italia alături de Daniele Pozzovio Quartet cu Ares Tavolazzi, în Berlin alături de Reiner Hess, în Finlanda alături de Kari Antila, Karri Luhtala și Pekka Pylkkanen.