Concert „Fits cântă Piaf”


Cristian Oroșanu

„Muzicalitatea, competenţa, soliditatea cunoștinţelor, inteligenţa artistică, gestica elegantă și clară – acesta este portretul dirijorului Cristian Oroșanu”, artist care a parcurs într-un timp record o carieră ascendentă, reputaţia sa depășind graniţele ţării noastre.

S-a născut în anul 1972 și a urmat studiile la Liceul de Muzică Octav Băncilă din Iași, apoi la Universitatea Naţională de Muzică din București, specialitatea Interpretare – corn. Atras de arta dirijatului, va urma și secţia respectivă din cadrul aceleiași instituţii de învăţământ bucureștene, la clasa profesorului Cristian Brâncuși, beneficiind în același timp și de îndrumarea maestrului Constantin Bugeanu. Și-a desăvârșit cunoștinţele dirijorale în cadrul unor proiecte de perfecţionare organizate de Academia de Muzică din Cluj-Napoca, binecunoscutele „Academii Bach”, desfășurate sub îndrumarea prof. Dr. Christfried Brodel.

În anul 1996, dirijorul Cristian Oroșanu a beneficiat de o bursă de studii la Stuttgart, unde a lucrat cu maestrul de renume internaţional Helmuth Rilling, pentru ca din 1 februarie 2004 să fie angajat ca dirijor la Filarmonica din Brașov.

Talentul, pasiunea, rezultatele unei cariere de excepţie i-au fost pe deplin recunoscute primind Premiul „Mihai Jora”, acordat de către Uniunea Criticilor Muzicali din România. Repertoriul său cuprinde numeroase lucrări ale genului simfonic și de operă din toate epocile muzicale, dirijând de la Marcello, Telemann și Bach, până la Stravinski, Enescu și Gershwin.

Alexandra Fits

De când a câștigat Premiul I la „French song night” în Split – Croația, în 2008, Alexandra Fits a devenit o adevărată ambasadoare a cântecului franțuzesc. Numită „Edith Piaf” de către jurnaliști, chiar dacă e în fața pianului sau doar a unui microfon, Alexandra aparține categoriei de artiști care are nevoie constant să-și ofere talentul.

Alexandra și-a perfecționat talentul multilateral cu profesori precum Daniel Goiți, Stela Drăgulin, Anca Parghel, Marie Atger, Caroline Personne. Între anii 2000-2009 a colaborat cu orchestrele Filarmonicilor din Brașov, Arad, Botoșani, Big Band-ul Radio, și cu artiști celebri precum Anca Parghel, Johnny Răducanu, Pedro Negrescu.

În 2011 a început să lucreze cu compozitorul olandez Guido van de Meent, concertând împreună în deschiderea concertului lui Richard Clayderman din Brașov. Ei au lansat primul album în duo, o culegere de 15 cântece franțuzești pentru voce și pian pe muzică și text proprii, „Le passage secret”.

Născută în Alba-Iulia, Alexandra Fits este în prezent Profesor Asistent la Facultatea de Muzică a Universității „Transilvania” din Brașov.

Marian Jose Castro

Născut la Buenos Aires, în 1975, Mariano José Castro începe studiul pianului și al chitarei la vârsta de 9 ani. În 1993, intră la Conservatorul Muzical Melani din Buenos Aires unde studiază în paralel cele două instrumente. Se perfecționează sub îndrumarea unor nume precum: Vera Anosova (Rusia), Rubén Ferrero (Argentina), Norman Simmons (SUA), Nicolás Ledesma (Argentina).

În cariera sa de interpret, abordează diferite stiluri muzicale, cântând alături de formaţii de tango, jazz, rock, folclor și muzică clasică, precum și ca solist de pian și chitară.

Din anul 2008, face parte din grupul „Narcotango”, recunoscut la nivel mondial, care realizează o fuziune între tango, jazz și muzică electronică. Împreună cu „Narcotango” a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 și 2010) la categoria Cel mai bun album de tango. Alături de „Narcotango”, dar și ca solist la pian și chitară are la activ peste 25 de turnee internaționale în Europa, Statele Unite, Canada și America Latină.

În cariera sa de compozitor și orchestrator, scrie aranjamente muzicale și compune pentru mai mulți artiști interpreți. De referință este participarea sa ca și compozitor la ultimele două albume ale trupei „Narcotango”, unul dintre acestea, Limanueva, fiind nominalizat la Premiile Latin Grammy în 2010, la categoria Cel mai bun album de tango.

În 2014, la un an după stabilirea sa în România, i se cere să scrie aranjamentele pentru programul turneului Duelul Viorilor, cu participarea violoniștilor Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru. A ales să scrie o versiune originală a Anotimpurilor de Piazzolla care a avut mare succes la publicul român.